10 grep for å redde forholdet

håp parterapi partolking samlivsbrudd samlivskurs samlivstips Sep 09, 2021

Jeg husker jeg gikk ut av et samlivseminaret, mer frustrert enn da jeg kom. Kurslederne var både skjønne og med gode intensjoner. Men, som så mange andre kursledere/terapeuter snakket de kun om hva som er årsak til at mange par strever og hvordan man egentlig skal ha det i et forhold - men ingenting om hvordan komme dit. 

Av overskrifter og artikler i media, ser vi aller mest av pessimistisk parterapi - der det heller uttrykkes gode grunner til å skilles enn hva du spesifikt kan gjøre for å holde sammen. Veldig mange par jeg møter har forsøkt parterapi, men uttrykker at de savner konkrete nøkler til hva de kan gjøre og hjelp til å kjempe sammen om forholdet.

Derfor slår jeg her et slag for helt konkrete tips DU kan gjøre idag som vil ha betydning for forholdet ditt imorgen. Nøkler som har hjulpet utallige par til å redde stumpene av et uttørket eller turbulent forhold og få en ny start sammen. 

 

10 grep for å redde forholdet

1. Finn ut hva som skal til for å skape gode følelser. Vi blir til i møte med hverandre - og her ligger det mange muligheter. Akkurat som vi skapte gode følelser i hverandre den gangen i starten, kan vi skape gode følelser i hverandre når det har blitt “tørke”. Nøkkelen er å finne ut hva som skal til og hvordan. For svært mange handler det om å føle seg sett, beundret, for mange handler det om å kjenne tryggheten; “du tåler meg gjennom alt”, for andre er det aller viktigste å kunne prate og dele tanker ufiltrert og oppleve positiv respons. 

2. Ha fokus på felles mål som hjelper dere også gjennom tøffe dager. Det kan for eksempel være:  “Vi vil spille hverandre gode”. “Vi vil bli gamle sammen”. - Når tåka er som tettest er kompasset viktigere enn alt annet. La denne intensjonen være rettesnor i alle valg og tolkninger av hverandre.  Som Jakob Ingebrigtsen; Han satte seg et mål som 11-12 åring; “Jeg skal vinne gull i OL 2020”. Tenk om Jakob skulle tenke som Thuen anslår; “Når det koster mer enn det smaker er det på tide å gi seg.” En ting er sikkert; Jacob hadde i så fall aldri vunnet gull i OL.

3. Spør deg selv; “Hvem vil jeg være i forholdet og hva trenger jeg for å være den jeg vil være?” Du har nemlig ansvar for å behandle deg selv godt. Tenk godt om deg selv - det du tenker, det blir du. Spør deg selv og partneren din; Hva skal til for at vi kan være oss selv sammen? 

4. Er det tøft? Sett strek - se fremover, ikke grav dere ned i fortiden og finn forklaringen på alt i barndom og tidligere erfaringer. På denne måten gir man hverandre muligheten til en ny start, og holder ikke fortiden opp mot hverandre.

5. Velg aksept for at dere er forskjellige. Meningen er at dere skal utfylle og balansere hverandre. Nøkkelen er å forstå disse forskjellene og hvordan man kan omgjøre utfordringer med å være forskjellige til ressurser. 

6. Spør fremfor å anta. Antakelser fører til mange misforståelser - som er roten til mye vondt.

7. Vær nysgjerrig på hva du selv trenger og hva den andre trenger. Spør partneren“hva trenger du?” 

8. Forsømmer man intimiteten, nærheten og den fysiske tiltrekningen i forholdet, kan det oppleves vanskelig å få liv i det. Men ikke umulig! Finn ut hvordan ta intimiteten tilbake i forholdet. For mange par starter det med å velge den daglige klemmen som varer mer enn 8 sekunder, dermed frigjøres hormoner som senker stresset og dere får gratis starthjelp.

9. Ta action, ikke bare snakke om det. Finn handlingsrettede tips for akkurat dere to.

10. Ikke gi dere selv om hjelpen dere har oppsøkt ikke har effekt. Det er ikke nødvendigvis dere som er håpløse, men hjelperen som ikke er den rette for dere. Velg med omhu hvem dere oppsøker og lytter til når du/dere ønsker hjelp - det kan være forskjellen mellom «liv og død» for forholdet!

  

 Vil du ha konkret hjelp til å få en ny start?

Bli med på GRATIS NØDHJELP Klikk på her.