Nøklene til gode feriedager sammen

familieferie parforhold partolkens juletips samlivstips skilsmissestatistikken sommer sommertips Jun 16, 2023
 

Nå oser det av sommerlykke i annenhver post som spretter frem på sosiale medier. Det er sol, bading og vennelag med delikate retter på bordet og god drikke i glasset. Det er lekre brune kropper, smilende fjes og smeigedager på sjøen. Ja, sommeren er tida for kos, familiehygge og lykke. Men dette er bare halve sannheten for de fleste av oss…

Bak den sommerbrune fasaden er det ikke bare idyll. Ihvertfall ikke hele tiden.

Sommeren er også tida for skuffelser. Det som er vanskelig i hverdagen blir gjerne enda vanskeligere. Hverdagskonfliktene tiltar i omfang og styrke etterhvert som familiedagene blir flere, og sorg og savn forsterkes.

Jeg vet at mange gruer seg til ferien. 

Hvordan skal det gå med oss? Hva skal til for at vi skal klare oss gjennom dagene uten «kollaps»?

Det rare er at vi har så lett for å tenke at "alle andre" har det så flott. I virkeligheten er det ikke slik - "alle" har utfordringer, men det er få som våger å snakke om det…

Sommerferien er for de aller fleste en blanding av idyll og helt alminnelig stress, høy kosefaktor og hverdagslige småkrangler, morsomme samtaler og misforståelser.

Derfor vil jeg gi deg mine beste råd, slik at denne sommeren kan bli slik du ønsker. 

1. AVKLAR forventinger og behov!

  • Avklar først med deg selv hva du ønsker, trenger og forventer i ferien (skriv ned om du vil). Ofte er vi ikke bevisst våre egne forventninger og behov – men styres likefullt av dem, og merker dem kanskje først når vi blir skuffet…
  • Be partneren din gjøre det samme (og kanskje også barna?).
  • Velg å sette av tid til en prat der dere deler med hverandre hva dere ønsker, trenger, forventer. Velg å lytte. Sannsynligvis har dere helt ulike ønsker fordi de fleste av oss er veldig forskjellige.
  • Vær nysgjerrig på hverandre; – Hva legger du i ordene du sier? Hva betyr dette for deg? Hva skal til for at du skal få ønsket oppfylt?
  • Legg så en avklarende PLAN for hvordan begge skal få oppfylt ønskene. Snakk om hva hver av dere trenger for å møte den andres behov. Her er det helt avgjørende at begge har samme innstilling for at dette skal fungere.

 

2. Tål at ikke alt er perfekt!

Legg lista på et nivå hele familien kan leve med. Senk forventningene. Det er helt vanlig med ”smågnisninger” også i ferien.

Triggerpunktene blir ikke borte selv om det er ferie. Men slapp av, det er ikke farlig – det gjør bare vondt… Stopp heller opp og spør hverandre hva dere kan gjøre annerledes i morra om dagen i dag ble litt kjip.

Senk terskelen for hva som er bra nok. Og tål også negative følelser selv om dere skal ha det hyggelige sammen. Blir det en fight, velg å be om tilgivelse. La ungene få erfare og lære at det ikke er farlig med konflikter, så lenge man kan håndtere dem.

Det er lov å være uenige, krangle – og likevel være venner. Unnskyld er et effektivt ord!

3. Velg å bekrefte hverandre;

  • Med ord (jeg liker deg, godt å ha deg her, du er min, så fin du er osv)
  • Med kjærtegn (det er vanskelig å være sint på en utstrakt hånd)
  • Med hjelp eller tjenester (hent kaffekoppen, ta oppvasken selv om det ikke er din tur).
  • Med små gaver.
  • Eller rett og slett bare være sammen, ha fokus på hverandre – som gir følelsen av at du er viktig for meg, jeg er viktig for deg!

4. Vær nysgjerrige på hverandre!

Ikke anta at du tror du vet hva din partner mener eller tenker. Snakk sammen! Trenger du hjelp til det, noe mange gjør - her er en gratis starthjelper.  Vi tar sommerpraten sammen. Les mer...

Sett dere inn i stemningen dere hadde i starten av forholdet, da alt var spennende og nytt. Den gangen du var opptatt av å si, gjøre og være slik at kjæresten din skulle trives sammen med deg.

Hva med å ha en liten påkoblingsstund sammen hver dag? Ferieforsikringen hjelper deg. Les mer...

5. Velg skjermfrie soner!

La alle nyte skjermen til de tidene dere har avtalt. Noen har glede av at skjermene hører til på et rom, og lar seg ikke så lett distrahere av skjermlyder som når den ligger en armlengdes avstand unna.

BYTT UT SKJERM MED ØYEKONTAKT, TID SAMMEN, KREATIVE STUNDER, GODE SAMTALER!

6. Velg konfliktfrie soner!

Har dere barn, ta heller fighten på en gåtur rundt huset i stedet for foran barna. Eller bestem dere for at dette prater vi om når vi har roet oss ned…

7. Gi hverandre frihet!

Ønsker kjæresten din alenetid – ja, la han eller hun få det.

Dette tipset fungerer godt så lenge BEGGE TO har den samme innstillingen. Igjen, fordi vi er forskjellige har vi gjerne helt ulike behov her. Ikke forvent at du forstår hvorfor din partner ønsker som han eller hun gjør; du vil ha besøk hele ferien, din kjære vil helst ha masse alenetid.

Legg en plan så begges behov blir dekket. Del dagen i to, avtal en dag med besøk, den andre helt i ro, eller DEL DERE! Bestem dere for at dette er helt i orden, og uttrykker faktisk kjærlighet overfor hverandre!

TIL DERE som har det ekstra tøft sammen for tiden:

8. Sett pause på tvilen!

Mange par jeg jobber med oppdager at de har blitt bestevenn med tvilen. Å stadig vurdere ”er det egentlig oss, er dette bra nok for meg, orker jeg mer, skal jeg flytte ut” skaper avstand og gjør det helt umulig å bygge en trygg relasjon.

VELG å sette pause på tvilen gjennom ferien. Ta den heller frem når høsten kommer. Om det fortsatt er nødvendig...!

9. Snakk med noen om hvordan du og dere har det!

Unngå dem som ”jabber med deg”. Velg noen som våger å stille sunne spørsmål, som vil dere vel, og som er der for dere uansett. Har du ikke noen slik venner rundt deg, nøl ikke med å kontakte Partolken eller andre profesjonelle som virkelig kan hjelpe dere.


Vi kan ikke bestemme over verken været, sykdom eller barnas form. Men vi kan ta regien over hvilken innstilling vi vil ha til hverandre gjennom ferien, og velge fokus på hvordan vi vil ha det sammen.

Jeg ønsker deg og dere en god sommer med mange gode stunder sammen! Sommeren er en fantastisk mulighetstid for dere to - bare se her...

Gjør sommerens beste investering - les mer her....